GEDCOM-projektet hos Danske Slægtsforskere
bevar dine slægtsdata for eftertiden

Knud 4. 'den Hellige'

Knud 4. 'den Hellige'
Død 10 Jul 1086 Skt. Albani Kirke, Odense
Familie med Adele
Vielse
Vielse/Ægteskab Abt 1081
Slægter (adelige) og regenter i Europahttp://finnholbek.dk/genealogy/,
http://www.mortenclausen.dk/,
http://www.helbo.org/webtrees/,
https://da.wikipedia.org/wiki/,
https://sv.wikipedia.org/wiki/,
https://de.wikipedia.org/wiki/,
https://en.wikipedia.org/wiki/
Død 10 Jul 1086 Skt. Albani Kirke, Odense
Slægter (adelige) og regenter i Europahttp://finnholbek.dk/genealogy/,
http://www.mortenclausen.dk/,
http://www.helbo.org/webtrees/,
https://da.wikipedia.org/wiki/,
https://sv.wikipedia.org/wiki/,
https://de.wikipedia.org/wiki/,
https://en.wikipedia.org/wiki/
Knud 2. 'den Hellige' (Knud 4. den Hellige) (d. 10.7.1086), konge af Danmark 1080-86.

Knud II den Hellige, frillesøn af Svend Estridsøn. Født omkring 1043. Død 10. juli 1086. Dræbt i St. Albani Kirke i Odense. Efter sin død blev Knud helgenkåret i året 1101 af pave Urban II. Hans jordiske levninger blev hensat i St. Knuds Kirke i Odense samme år.

Ægteskab:
Gift med dronning Edel (Adela), datter af greve Robert (»Friser«) af Flandern. Dronningen indgik efter Knuds død ægteskab med hertug Roger af Sicilien i 1092.

Knud II den Helliges regeringstid:
Knud II var i Sverige, da Harald Hén døde. Ved meddelelsen om dødsfaldet vendte han imidlertid straks hjem og sikrede sig kongeværdigheden. Kongen holdt stærkt på kronens ret. Han rensede farvandene for sørøvere (bl.a. »Blod-Egil«) og holdt venderne stangen.

Knud II forsøgte også (forgæves) at afskaffe slaveriet, der i øvrigt eksisterede i Danmark til ind i 1300-tallet. Han ønskede formentlig at sikre kirkens indtægtsforhold ved indførelse af tiendebetaling, hvad der dog ikke lykkedes. Folket foretrak at afregne kontant for kirkelige ydelser. Kongen planlagde et togt til England (1085) med sin svoger og svigerfar. Disse planer vakte dog mildt sagt ikke jubel hos de danske storbønder, der skulle stille med skibe og mandskab; men de mødte alligevel op med omkring 1000 vikingeskibe, som ankrede op i Limfjorden.

Formentlig på grund af stridigheder ved den danske sydgrænse, måtte Knud opholde sig dér hele sommeren. Til sidst sendte flådens høvdinge Knuds bror, Oluf, til ham for at opfordre ham til at tage afsted.
Kongen arresterede imidlertid Oluf, og flåden kom ikke afsted. Næste forår udviste Knud under et ophold i Vendsyssel en mindre heldig opførsel over for befolkningen. Han måtte flygte, men blev i Odense Domkirke indhentet og dræbt af de ophidsede bønder.

Iflg. http://finnholbek.dk/genealogy/ døde Knud 16 jul. 1086.

At Knud blev helgenkåret i 1101 skyldtes i højere grad kirke- og magtpolitiske interesser end egentlig personlige fortjenester.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Knud deltog i sin ungdom i flere togter til England for at fordrive Vilhelm Erobreren. Som søn af Svend 2. Estridsen søgte han 1076 forgæves valg til den danske trone. Først da broderen, Harald 3. Hen, døde i 1080 opnåede han valg og søgte derefter at rejse styrker til generobring af England. Den 10. juli 1086 blev han imidlertid dræbt af utilfredse undersåtter i St. Albani Kirke i Odense. År 1100 blev han helgenkåret af paven, og hans jordiske rester blev derefter skrinlagt i St. Knuds Kirke tæt ved drabsstedet.