GEDCOM-projektet hos Danske Slægtsforskere
bevar dine slægtsdata for eftertiden

Olivea Nathalia Sibbernsen

Født 14 JAN 1852 Nyborg (Opl 65)
Nikoline Marie Nielsen (Fyrstenberg) 18 JUN 1882 Lyngby, Randers (Opl 146)
Vielse 09 DEC 1882 Nyborg (Opl 221)
KB Nyborg, Vindinge, Svendborg
Fødsel 14 JAN 1852 Nyborg (Opl 65)
KB Nyborg, Vindinge, Svendborg
Svendborg, Vindinge, Nyborg Købstad, Nyborg Kjøbstad, Torvet 20, sidehuset stue, 1, FT-1880, B0088
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Jacob Sibbernsen 57 Gift arrestforsvarer og huusfader Høygaard pr. Tønder
Johanne Elisabeth 54 Gift huusmoder Skjællerup
Olivia Nathalie Sibbernsen 28 Ugift datter Nyborg
Clara Sophie Sibbernsen 22 Ugift datter Nyborg[Til resultatet] [Til søgesiden]

Fra HF: Om Olivias brødre:
Faldt lige over denne artikel på nettet:



100 år: Jubilæumsskrift om Nyborg Bibliotek er alt andet end støvet
NYBORG: Jubilæumsskrifter er måske ikke lige det, der lokker mest, når trangen til lystlæsning melder sig.

Og så om et biblioteks 100 år. Støvede bøger på kilometervis af reoler, som bibliotekarer nusser rundt med - hvilket drama kan der være at fortælle her?

Men bogen om Nyborg Biblioteks første 100 år er så absolut værd at læse, inden den ryger ind på reolen.

Bogen 'Arrestforvarerenes drenge og andre historier om Nyborg Bibliotek' signalerer allerede ved sin titel, at her skal der fortælles om de mennesker, der skabte institutionen.

Mæcenerne

De fleste af bogens 102 sider bobler af lyst til at berette de mange anekdoter, der især i Nils Åge Jensens fortælling giver et grundigt indblik i det liv, de tanker og ideer, som bibliotekets mæcener, arrestforvarer Jakob Sibbernsens to sønner Albert og Ingvard Sibbernsen, havde.

Begge blev de formuende, Albert som apoteker i Vester Skerninge, mens lillebror Ingvard blev hovedrig bankier og farmer i Amerika.

Nils Åge Jensen formår at komme under huden på de to herrer, så læseren forstår, hvorfor de to var så ivrige for at skaffe deres barndomsby et bibliotek. Apotekeren gjorde det blandt andet ved at skænke sin omfangsrige og i dag uhyre værdifulde bogsamling til biblioteket, mens Ingvard var dén, der sendte de nødvendige penge til køb af biblioteksejendom.

Stifteren

Jan Witzel beretter lige så anekdotisk om lærer Victor Jørgensen fra Kullerup, der med en energi, der grænsede til det diktatoriske, tog initiativet til at oprette biblioteket, om de næsten umulige vilkår fra starten 2. december 1902 og fremefter, hvor uegnede lokaler rundt om i byen lagde rum til biblioteksaktiviterne, og om en initiativtager, der frem til sin død i 1948 satte sit præg på institutionen, også selv om den på det tidspunkt for længst var overtaget af kommunen.

I 1935 kom tomten efter Kommandørgården i spil igen. Den havde brødrene Sibbernsen forgæves forsøgt at købe af staten - som dog et par år senere rev bygningen ned! Kommunen ville efter at have havde overtaget biblioteket bygge nyt.

Arkitekterne

Lektor, mag. art. Nan Dahlkild og Niels-Ole Lund beskriver i hver deres artikler, hvorfor den nuværende biblioteksbygning i kraft af sin arkitektur er blevet verdenskendt som et godt eksempel på 'den funktionelle tradition'.

De unge arkitekter Erik Møller og Flemming Lassen var begge i 1935 ansat på den nok så berømte arkitekt Arne Jacobsens tegnestue. I deres fritid tegnede de det projekt, som vandt konkurrencen om et nyt bibliotek i Nyborg. Huset stod færdig til indvielse i 1939.

Udadtil er det den samme bygning, vi i dag har som vores bibliotek. Men øgede pladskrav har indendørs budt på masser af ombygninger og omrokeringer i et forsøg på at udnytte huset optimalt uden at bygge ud.

For selv om der har været mange udbygningsprojekter gennem årene, så er det aldrig rigtig blevet til noget. Og hvorfor så ikke? Fordi kommunen aldrig rigtig synes at have haft råd til det.

Også det beskæftiger Jan Witzel sig med, og så skriver han et veloplagt kapitel om de mennesker, der i dag sikrer, at institutionen Nyborg Bibliotek har liv og indhold.

Bogen giver til slut ordet til brugere, som beretter om personlige oplevelser med byens 'lille, store bibliotek', som én af dem, Eva Antkowiak, beskriver Nyborg Bibliotek.

MH FKT 1930: Torvet, Nyborg, Svendborg
MH: FKT: 1925: do måske med ny mand: hans jensen.