GEDCOM-projektet hos Danske Slægtsforskere
bevar dine slægtsdata for eftertiden

Erik Lauridsen Vesteni

Død Søbygaard, Søby Sogn, Gjern Herred
Død Søbygaard, Søby Sogn, Gjern Herred
HOVEDGAARDEN 'REFSTRUP' I GADBJERG SOGN. BIDRAG TIL DENS HISTORIE VED HANS KAU.
https://dis-danmark.dk/bibliotek/907405.pdf

Første Gang Refstrup« nævnes i Historien, er i Aaret 1426. Da skødede en Adelsmand Jes Knudsen Gaarden til »ædelbaaren Mand« Albert Jensen. Men hvem Jes Knudsen og Albert Jensen har været, ser jeg mig ikke i Stand til nærmere at oplyse. Det er Pontoppidan, som meddeler denne Efterretning, og han maa sikkert have den fra en Kilde, som nu er gaaet tabt; thi saavidt jeg har kunnet skjønne, findes denne Efterretning ikke noget andet Steds. Det er jo i det hele taget Pontoppidans store Betydning som Historiker, at han har haft Kilder til sin Raadighed, som nu ere tabte. Men hans Svaghed er denne, at han ikke har sigtet sit Stof kritisk nok. Dertil var hans Produktion altfor omfattende. Imidlertid er der ingen særlig Grund til at tvivle om, at det forholder sig rigtigt, at Jes Knudsen 1426 har skødet Refstrup til Albert Jensen.

I Aaret 1474 nævnes Erik Vesteni til Søbygaard, Søby Sogn, Gjern Herred, som Ejer af Refstrup. Om han har overtaget Gaarden efter Albert Jensen, eller om der har været en eller flere Ejere imellem dem, kjender jeg ikke; men der er jo ikke noget til Hinder for, at han kan have afløst Albert Jensen, idet der mellem 1426 og 1474 kun ligger et Tidsrum af 48 Aar.

Slægten Vesteni skal være kommen herind i Landet fra Rügen og have Navn efter et Herresæde dersteds. Den hører til rügensk Uradel. Allerede saa tidlig som 1377 nævnes en Markvard Vesteni her i Landet; men Slægten er nu forlængst uddød i Danmark. Vaabnet: En blaa højre Skraabjelke, hvori sidder 3 røde Egern, i hvidt; - 2 mod hinanden vendte røde Egern.

Erik Vesteni var gift med Anne Barfod. De har begge to som Vitterlighedsvidner underskrevet et Brev 1481.9) Og »Anno 1508 hafver Erich Westeni til Søbygaard med sin Frue Anna Barfod gifvet til den Hellig Aands Huusz i Randers en Gaard i Galten Herret i Weyrum Sogn for Vigilier og Meszer for beggis Deris Siæle, efter samme Brefes videre Formældelse gave De sig samme Aar ind i den Hellig Aands Kloster i bemældte Randers.

Fra Erik Vesteni synes Refstrup at være gaaet i Arv til hans to Døtre. Den ene af dem, hvis Navn ikke kjendes, blev gift med en Rasmus Skade, og den anden Anna Vesteni blev gift med Palle Juel til Laage i Sindbjerg Sogn, og Skaderne og Juelerne synes nu at have ejet Refstrup i Fællesskab i en længere Aarrække. Rasmus Skade til Skobling nævnes som Ejer af Refstrup 1525.

Skobling er uden Tvivl den nuværende Landsby Skaabling i Malling Sogn i Ning Herred. Han hørte til nørrejydsk Uradel. Vaabnet: En nedhængende Egegren med to Agern og to Blade. Slægten er forlængst uddød.