GEDCOM-projektet hos Danske Slægtsforskere
bevar dine slægtsdata for eftertiden

Niels Lund DAMGAARD

Født 4 Apr 1914 Grønninghoved, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
Død 19 Mar 1994 'Gl. Møllegård Plejehjem', Horne
4 Apr 1914
Grønninghoved, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
25 Dec 1872
Sjølund, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
23 Aug 1836
Grønninghoved, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
30 Mar 1802
'Lauridsminde', Grønninghoved, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
2 Jun 1796
Grønninghoved, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
27 Oct 1837
Binderup, Sønder Bjert Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
23 Feb 1809
Sønder Stenderup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
14 Dec 1812
Skartved, Sønder Bjert Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
24 Mar 1877
Seest Skov, Seest Sogn, Anst Herred, Ribe Amt
Fødsel 4 Apr 1914 Grønninghoved, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
Dåb 10 May 1914 Vejstrup Kirke, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
Død 19 Mar 1994 'Gl. Møllegård Plejehjem', Horne
Født: Side 34.

Ole Henning Damgaard, 2019:

Gift 6.7.1940 i København med Minna Asta Henrikka Kristiansen, 13.7.1918-ca. 1998.

Niels Lund Damgaard var uddannet skræddermester og oprettede sammen med sin hustru, Minna, der var uddannet dameskrædder, et herre- og dameskrædderi i Viby på Sjælland. I 1946 overtog parret en skrædderforretning i Horne ved Fåborg. Efter 13 år i Horne flyttede parret i 1959 tilbage til Sjælland og overtog en lignende forretning i Tåstrup. I 1987 vendte Niels og Minna tilbage til Horne og boede her de sidste år.

3 børn:
Steen Bruno Damgaard
René Lund Damgaard
Claus Damgaard

HORNE LAND FØR OG NU (52)

Skrædder Damgaard

Niels Lund Damgaard fra Hejls valgte at uddanne sig som skræddersvend, blev gift med Minna Asta Henrika fra Nørrebro i København, der var uddannet dameskrædder, og sammen startede de forretning i Viby Sjælland med alt inden for herre- og dameskrædderi. Om kundekredsen i Viby var for lille eller konkurrencen for stor, vides ikke, men i 1946 så ægteparret i en annonce, at skræddermester N. Christensens forretning i Horne på Fyn var sat til salg som en god 1. kl. veldrevet skrædderforretning. Damgaard med familie slog til, rykkede teltpælene op, flyttede til Horne og overtog forretningen samt Vagn, der var ansat som svend.

Nye folk - nye skikke, forgænger Christensen havde måske efterhånden drevet det lidt gammeldags, men med Damgaards indtog skete der også en nytænkning for Horne-boerne inden for den branche, noget man lige skulle se lidt an. Kunne det mon gå, var det dog ikke lidt for moderne, skal det se sådan ud nu til dags, jamen de kommer jo også helt fra Sjælland? Da man så havde set hinanden lidt an, gik det faktisk ikke så ringe endda. Niels Damgaard og Vagn, som senere blev afløst af 'Dejs', havde pænt at se til. Mens mændene tog sig af herretøjet, klarede Minna dameafdelingen, hvor det meste bestod af syning af kjoler, nederdele og jakker m.v.

I Damgaards fritid var han ivrig badmintonspiller sammen med Chr. rutebilchauffør, Arne Bjørnø og læge Kærn, og skulle der være en time til overs, smuttede han ned til Emil vognmand og fik en hyggesludder over en kop øl.

Efter 13 år i Horne rejste familien Damgaard i 1959 tilbage til Sjælland, hvor de i Tåstrup overtog en lignende forretning.

At Horne Land ikke er så ringe et sted, beviser følgende. En af Damgaards 3 sønner, René, der havde tilbragt sin barndom og skoletid her, vendte med familie tilbage i 1984. Minna og Niels Damgaard kom også til Horne igen i 1987, hvor de flyttede ind på Skolevej, desværre ikke så længe, da sygdom tvang dem på Gl. Møllegård, hvor de fejrede guldbryllup med æresport og det hele i 1990. Niels Damgaard døde i 1994, Minna ca. 4 år senere, men Horneboere nåede de at blive en gang mere.

Martin Kej