GEDCOM-projektet hos Danske Slægtsforskere
bevar dine slægtsdata for eftertiden

Sophus August WEBER

Født 21 Jul 1859 Amagertorv 5, Helligånds Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt
Død 25 Sep 1941 Myrehøjvej 32, Svendborg Vor Frue Sogn, Sunds Herred, Svendborg Amt
Theobald Poul WEBER 26 Nov 1892 'Bella Vista', Hestehaven, Svendborg Vor Frue Sogn, Sunds Herred, Svendborg Amt
Harris Thorvald Frederik WEBER 30 Jul 1894 'Bella Vista', Hestehaven, Svendborg Vor Frue Sogn, Sunds Herred, Svendborg Amt
Ebba Sophie Emilie Maria WEBER 20 Jul 1897 'Bella Vista', Hestehaven, Svendborg Vor Frue Sogn, Sunds Herred, Svendborg Amt
Ingeborg Sylvia Adelheid WEBER 10 Mar 1904 'Bella Vista', Hestehaven, Svendborg Vor Frue Sogn, Sunds Herred, Svendborg Amt
Vielse 16 Feb 1892 Holmens Kirke, Holmens Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt
Beliggenhed Christiansmindevej 6, Svendborg

Opført 1855. Senere vandrehjem. Nu Hotel Christiansminde.
Beliggenhed 'Tårnborg', Christiansmindevej 78, Svendborg, matr. 274s
Beliggenhed 'Villa Svea', Christiansmindevej 76, Svendborg, matr. 274au

Opført år 1900.
Beliggenhed Myrehøjvej 43, Svendborg, matr. 274v

Opført 1907.
Beliggenhed 'Bella Vista', Gammel Hestehauge 6, 8 og 10

Nr. 6 matr. 274z
Nr. 8 matr. 274fd
Nr. 10 matr. 274fe
Beliggenhed Myrehøjvej 32, Svendborg
Fødsel 21 Jul 1859 Amagertorv 5, Helligånds Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt
Dåb 13 Sep 1859 Helligåndskirken, Helligånds Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt
FT-1916 1 Feb 1916 Gl. Hestehave 5, Svendborg Købstad, matr. 274a
Direktør. Ejendomsbesidder og skibsbygger.
Død 25 Sep 1941 Myrehøjvej 32, Svendborg Vor Frue Sogn, Sunds Herred, Svendborg Amt
Begravelse 30 Sep 1941 Svendborg Kirkegård, Vor Frue Sogn, Sunds Herred, Svendborg Amt
Kilde: Ole Damgaard, 2016.

Født: Side 180.
Søn af grosserer Theobald Christian Fridrich Weber (13.9.1823-1886) og Sophie Emilie Meldola (21.11.1832-1878, af jødisk slægt). En datter Sigrid Hilda Sofie Weber blev gift med Otto Carl Frederik Blechingberg, - deres datter Rigmor Blechingberg blev gift med Harris Thorvald Frederik Weber.

Ved vielsen ungkarl, plantageejer, Svendborg.

Fyens Stiftstidende, 26. juli 1890:
Firma-Anmeldelse
Proprietær Sophus August Weber har anmeldt for mig, at han driver Fabrikation af og Handel med Frugtvine m.v. samt Udførsel af Frugt under Firma: Frugtplantagerne i Gl. Hestehave (A. Weber), som eneste ansvarlige Indehaver.
Borgmesterkontoret, Svendborg den 25de Juli 1890.

Sophus Weber arvede frugtplantagerne efter sin far. Sophus Weber var uddannet skibsbygger, og han byggede værftet i Gammel Hestehauge: Sophus Webers Værft. Her byggedes mange store smukke sejlskibe, skoleskibe og mange andre.

Langelands Social-Demokrat (Rudkøbing), 14. april 1939:
Tip-top Lystfartøj bygget i Svendborg
Helt ud over det almindelige
Uddrag: I Løbet af Vinteren er der paa Sofus Webers Værft i Gl. Hestehauge blevet bygget et Lystfartøj, der er noget helt ud over det almindelige, hvad Komfort og praktisk Indretning angaar.
Skibet er bygget til Lensgreve Schimmelmann, Lindenborg, og det skal efter Forlydende have kostet 200.000 Kroner.

Død: Side 60. Sophus August Weber. Direktør, R. af D., Myrehøjvej 32, Svendborg. Født den 21. juli 1859 i Helligånds Sogn, København. Enkemand efter Sinnet Christine Jørgensen, født Bruun, viede den 16. februar 1892 i Holmens Kirke, København, død i Svendborg Vor Frue Sogn den 19. juli 1931, Myrehøjvej 82? Søn af grosserer Theobald Christian Frederik Weber og hustru Sophie Emilie, født Meldola.

Svendborg Historie:

Weberfamilien og Svendborg
1866 ankom familien Weber til Svendborg for at bygge en fremtid der. Theobald Christian Fridrich Weber, 1823-1886, så muligheden for plantagedrift i Gl. Hestehauge og købte 5 tdr. land ryddet skov. Et område, der efterhånden blev udvidet til først 50 og senere 70 tdr. land.

Theobald C. F. Weber kom til byen med stor erhvervserfaring. Han var handelsuddannet og havde et handelsfirma sammen med sin tvillingbror, Julius Siegwardt August Weber. De havde virksomhed i København, lavede spejlglasfabrikken ved 'Christiansdal' nær Haderslev. Oprettede Øresunds Kemiske Fabrik og senere kryolitmine og handelsselskab i Grønland.

Plantagedriften begyndte 1868. Det var først og fremmest æbler, men også kirsebær kom til, og det udviklede sig til en meget stor virksomhed med mange ansatte. Produktionen nåede på et tidspunkt op på ¾ million kg æbler. Salg af æbler var det første, men senere blev der produceret æblemost, cider, frugtvin, marmelade, piktin og pulp. Theobald C. F. Weber oplevede stor modstand fra byrådet i Svendborg, når han ville realisere sine planer. Men efterhånden måtte byrådet erkende, at produktionen var god.

Theobald C. F. Weber var gift med Sophie Emilie Meldola (1832-1878). Sammen fik de 10 børn, hvoraf en døde som lille. Ved ankomsten til Svendborg lejede Theobald C. F. Weber villaen Søro, som han senere købte. Men den store familie krævede plads, og villaerne Bella Vista (1870), Tårnborg (1889), Svea (1901) og Kogtvedhus (1904) blev bygget og senere udvidet for at rumme behovene for plads, både til den voksende familie, børn og børnebørn, men også til produktionen. Villaerne er italiensk inspireret. Villa Svea blev bygget af Alfred Nyström gift med Webers ældste datter, Dagmar.

Også det store naturområde blev genstand for store forandringer og blev omdannet til et parkanlæg med stier, tæmmede vandløb, plantede træer importeret fra Frankrig og skulpturer, mange lavet af svigersønnen Alfred Nyström. Alt var åbent for offentligheden. T. C. Weber fik fredet området omkring Æbleskivestenen, hvilket var usædvanligt på den tid. Hans ønske om et badehus blev forkastet af byrådet, så han sænkede et skib forenden af broen og fik på den måde sin vilje. På øen i søen byggedes Kaninhuset.

Også sønnerne var aktive i området. Der blev lavet cykelbane rundt om søen foran Bodegaen og bygget et yachtværft, hvor mange fine både blev til. Flere af brødrene var dygtige sejlsportsmænd. Et andet eksempel på familiens driftighed er det 65 m høje Manzanatårn med udsigtsplatform og restaurant. Tårnet blev bygget af barnebarnet Theobald Poul Weber i 1933, men måtte delvis nedrives i 1938, da materialerne ikke holdt. Den nederste del rummede nogle år Kai Nielsens gipsafstøbninger. Det ejes i dag af kommunen.

Det blev sønnen Sophus, der overtog ledelsen af plantagen. Han stod for store udvidelser. Tilkøbte Skårup Skovmølle med tilliggende jorder og plantede frugttræer. Stod for mosteri og fremstilling af frugtvine som Lapomme. Også kirsebærvin og vermouth var en del af produktionen, der senere blev solgt til Odense Vinkompagni.

Sønnen Frederik Lehmann Weber byggede villaen Kogtved, som senere fik navnet Stella Maris. Han byggede derefter en mindre villa, Hillside, ved siden af.

Sophus Webers søn, Harris, fulgte faderen som leder af frugtplantagen efter dennes død i 1941. Ændrede markedsforhold stoppede til sidst produktionen. Kommunen har overtaget en stor del af området i henholdsvis 1959 og 1972.

Kommer man i området i dag, er sporene fra den driftige familie ved at være slettet. Parkområdet forfalder. Frugtplantagerne er væk. Området omkring frugtlageret er blevet til andelsboliger. SID byggede deres store kursusejendom på området øst for Hallindskovvej. Villaerne er solgt. Søro er revet ned for at give plads til udvidelsen af Christiansminde. Tårnborg er købt af Henrik Halberg og renoveret totalt, mens det ydre bevares i sin oprindelige form.

Efterlysning fra Ulla Hadar, Israel, 2019:

Er der Weber-efterkommere, der kender noget til Eigil de Neergaard, der udvandrede til Australien og døde i Israel 1917, ugift. Vi ved, at de Neergaard familien havde tilknytning til Svendborg-egnen og til Weber-familien.

YouTube-video lavet af Ulla Hadar
The Unknown Soldier:
https://www.youtube.com/watch?v=25nHchyjbwA
Den ukendte soldat:
https://www.youtube.com/watch?v=1FwSBl0rXnA
Kopier og sæt ind i din browser - copy/paste.