GEDCOM-projektet hos Danske Slægtsforskere
bevar dine slægtsdata for eftertiden

Jens Pedersen Bergendahl

Født 1639 Kolding. Vejle amt. DK.
Familie med Maren Lassen
Vielse ABT 1666
Dansk biografisk leksikon. 2. udg. Bind 18 side 92.
Erhverv Sognepræst i Dalum og Sanderum sogne.
Fødsel 1639 Kolding. Vejle amt. DK.
Dansk biografisk leksikon. 2. udg. Bind 18 side 92.
Begravelse 26 NOV 1704 Dalum sogn. I kirken. Odense amt. DK.
Kirkebog. Dalum. 1646-1750 opslag 23.
Dansk biografisk leksikon. 2. udg. Bind 18 side 92.
Kaldtes dengang for Christiansdals kirke.
Begravelse 19 APR 1707 Odense Skt. Knud sogn. I kirken. Odense amt. DK.
Kirkebog. Odense Skt. Knud. 1698-1741 side 674 opslag 244.
Nedsat med en nyfødt datter.
J. P. kaldes undertiden Bergendal, med hvilket navn han dog ikke selv skrev sig.
Han blev student 1658 fra Helsingør og fik allerede 1663 det store sognekald Dalum og Sanderum ved Odense, formodentlig ved sin formående svoger Jens Lassens indflydelse.
Formanden i embedet Niels Bang var blevet biskop i Odense, og Jens Worm fortæller, at dette skal have »givet ham håb om lige Forfremmelse, hvorfor han søgte ved Skrifter at giøre sig bekiendt«.
I et opbyggelsesskrift »It fattigt forandret Rjge« (1667) hævdede han, med udgangspunkt i Davids 107. salme, at den elendighed, som Svenskekrigene havde bragt over landet, var en følge af folkets synder, og manede til omvendelse. Men den unge enevældes politiske mistænksomhed så i skriftets titel og i et tilføjet latinsk æredigt til forfatteren fra en nabopræst forblommede hentydninger til regeringsforandringen. Skønt begge sikkert var ganske fri for politiske hensigter, måtte de prise sig lykkelige ved at slippe med en irettesættelse, som bispen tildelte dem, og skriftet var hovedårsagen til den 6. Maj samme år udstedte forordning om censur også for alle verdslige bøger.
J. P., der 1675 tog magistergraden, udgav desuden et par andre opbyggelsesskrifter, tre salmesamlinger og nogle lejlighedsdigte.
Af hans salmer optog Kingo i »Vinterparten« tre, som dog ikke fik plads i den endelige Kingos Salmebog; her optoges derimod hans salme »O gode Gud og Fader hør!«, som endnu findes i Evangeliskkristelig Salmebog (tre vers deraf i Landstads norske Salmebog: »Min Glæde udi Gud jeg har«).